jueves, 21 de febrero de 2013

La Mesquita de Cordova i l'art islàmic

La mesquita de Cordova és el monument més important de tot l'occident islàmic i una de les maravelles més grans del

Foto: Vista de la mesquita amb el afegits actuals.

Durant la seva història es resumeix la evolució complerta del estil omeia a Espanya, a més dels estils gòtic, renacentista i barroc de la construcció cristiana que es va afegir a la mesquita
Aquest lloc , on avui està la Mesquita sembla ser, que desde antic, estava dedicat al culte de diferents divinitats.

Durant la dominació visigoda es va construir en el mateix solar la basilica de st Vicente, on es va edificar tras el pagament de part del solar, la primitiva mesquita.
El maco de la història es que durant un temps la basílica va ser compartida com a lloc religiòs per a cristians i musulmans.

Desprès quan la població musulmana va anar creixent Abderraman I, va destruir la basilica i va fer la primera Mesquita Alhama o principal de la ciutat.


La gran Mesquita té dos zones diferenciades, el pati o sahn portict, on s'aixeca el alminar  (construcció de Abd Al Rahman III ) i la sala de oració o haram
L'espai interior es disposa sobre un concert preciòs de columnes i arcades bicolors. L'art islàmic, amb materials poc nobles...., guix , pintura, maons, van fer unes meravelles, com aquesta mesquita o la Alhambra.
Una lliçò pels que pensen que per crear bellesa, calen gastarse fortunes en marbres, etc... L'art..i el disseny al servei de l'oració; i el gran paper dels artistes van crear aquestes joies internacional.

A Girona conservem la preciositat dels banys àrabs..., com alguns que hi han a Barcelona.. És una pena com estan alguns centres de culte a Salt, en garatges i amb sobreocupació...., i quan els projectes faraonics, com la mesquita salafista de Salt, es tirarà endavant, quan es una corrent que no es pròpia ni del Marroc ni de l'Àfrica. Els radicalismes..aquests mai, han sigut , propis del islam  més democràtic o  de la corrent sufí o maliquí. Però això és un altre tema...
Joan Tressobarres.